Om oss

Lukas Stiftelsen er en ideell virksomhet og non-profit organisasjon.

Sammen om helse med hjertet

Skjelfoss psykiatriske senter er en del av spesialisthelsetjenesten og er lokalisert i vakkert kulturlandskap i Hobøl, Indre Østfold kommune. Vi har avtale med Helse Sør-Øst om å levere 32 døgnplasser innenfor psykisk helsevern, samt 11 døgnplasser (1 brukerstyrt) innenfor tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Videre har vi en avdeling for bo og omsorg som leverer et tilbud til ulike kommuner for beboere som har behov for sammensatte døgnkontinuerlige tjenester.

Skjelfoss psykiatriske senter eies av Lukas Stiftelsen, som er en privat, ideell og diakonal stiftelse som eier og driver helseinstitusjoner i Trøndelag og Østfold. Lukas Stiftelsen driver også utdanning innen videregående opplæring og fagskole. Vårt hovedkontor er i Trondheim.

Kvalitetsstyring

I 2009 ble det utarbeidet en overordnet kvalitetspolitikk for Lukas Stiftelsen. Prinsippene for kvalitetsstyring (kvalitetsstyring i ISO 9001) danner grunnlaget for planen, som inneholder de tiltak som lederteamet i Lukas Stiftelsen ser som et virkemiddel for å nå målene om god kvalitet og kontroll på de tjenestene som ytes.

Elektronisk kvalitetssystem (EK) inkludert Avviks- og forbedringssystem ble tatt i bruk i Lukas Stiftelsen høsten 2008. Vi ble sertifisert i 2016. Lukas Stiftelsen har en overordnet kvalitetsleder, Stig Olsen, virksomhetsleder ved Skjelfoss psykiatriske senter, og det utarbeides årlig en egen kvalitetsmelding. Virksomhetene i Lukas Stiftelsen har egne Pasient- og Kvalitetssikkerhetsutvalg bestående av representanter fra ansatte og ledelsen.

Kvalitets- og pasientsikkerhetsutvalget skal arbeide systematisk for å fremme kvalitet og sikkerhet i pasientbehandlingen. Utvalget skal bidra til utvikling av virksomhetens kvalitetssystem og være pådriver i forbedringsprosesser. Utvalget er virksomhetens rådgivende organ i spørsmål som angår kvalitetsutvikling i alle virksomhetens enheter. Både «Elektronisk Kvalitetshåndbok» og «Avvikssystemet» er levert og vedlikeholdes av Datakvalitet AS.

Sertifikatet kan sees her

Åpenhetsloven

Åpenhetsloven trådte i kraft 1. juli 2022. Formålet med loven er å fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, og sikre allmenheten tilgang til informasjon. Vi utfører aktsomhetsvurderinger i henhold til OECDs retningslinjer. Se Lukas Stiftelsen redegjørelse og prosessbeskrivelse for ytterligere informasjon.

Brukerutvalg

Brukerutvalg er et viktig organ for å sikre brukermedvirkning. Brukerutvalget har møter etter Retningslinjer for brukerutvalg i Lukas Stiftelsen, og etter Helse Sør-Østs Veileder for brukerutvalg for private leverandører. Brukerutvalgets leder har møte-, tale og forslagsrett i Styret i Lukas Stiftelsen.

Brukerutvalgets rolle er å være:

  • Et rådgivende organ for virksomheten i saker som angår tilbudet til brukere, pasienter og pårørende

  • Et forum for tilbakemelding fra brukere, pasienter og pårørende

  • Et samarbeidsforum mellom virksomheten og relevante brukerorganisasjoner

I brukerutvalget på Skjelfoss er følgende brukerorganisasjoner representert:

  • Foreningen for helhetlig ruspolitikk, ved Jon Storaas. Leder av brukerutvalget

  • Mental Helse, Østfold, ved Trond Hegerstrøm

  • LPP, Moss, ved Unni Grønvold

I tillegg er det følgende representanter fra Skjelfoss:

  • Stig Olsen, virksomhetsleder

  • Cecilie Fjellberg, enhetsleder

Før hvert møte i brukerutvalget vil nevnte organisasjoner være tilgjengelige for eventuelle samtaler og innspill fra brukere, pasienter og pårørende.

Historisk tilbakeblikk fra 1968 og fram til i dag

Lukas Stiftelsen overtok gården Skjelfoss i 1968 fra gårdbruker Magnus Wangberg på visse vilkår; «drift av en kristen, sosial institusjon». Eiendommen bestod av 200 dekar dyrket mark og 500 dekar skog og beiteareal.

I Juli 1968 flyttet de første pasientene inn og Skjelfoss har siden det vært en psykiatrisk institusjon. Skjelfoss hadde da avtale med Oslo fylkeskommune og fikk pasienter fra Dikemark sykehus, seinere Gaustad.

I 1984 ble Skjelfoss sykehjem besluttet nedlagt på grunn av dårlig bygningsmasse. Husene ble pusset opp på dugnad av personalet og fylkeskommunen endret vedtaket. I 1993 endret vi navn fra Skjelfoss sykehjem til Lukas Stiftelsens bo- og behandlingssenter - Skjelfoss. I 1999 ble det nok et navneskifte, denne gangen til Skjelfoss psykiatriske senter.

Gaustad ønsket på slutten av 90-årene å ha en avtale med en virksomhet som var godkjent for tvunget psykisk helsevern, og for oss skjer dette i 1999. I 2002 overtar Staten ansvaret for spesialisthelsetjenesten. Skjelfoss psykiatriske senter ble da overført til Helse Sør-Øst HF.

Gjennom alle år har det også vært en aktiv venneforening; Lukas Stiftelsens Venner. De har støttet med bl.a. etablering og innredning av «stille rom» ved virksomheten. De deltar også i gjennomføring av arrangementer som Skjelfossløpet og årlig sommerfest for pårørende og pasienter.

  • Det har siden 1995 vært satt opp en rekke nye nye bygninger, og eldre bygningsmasse er renovert. Dette har gjort det mulig å tilpasse tilbudene fortløpende etter samfunets behov. 
  • 2007 - 25 plasser HSØ. 2 plasser kommuner/bydeler
  • 2010 - Første gang HSØ utlyste konkurranse, og Skjelfoss psykiatriske senter får avtaler om behandlingsforløf for delytelsene Alvorlig psykiske lidelser/psykoselidelser og Rus og psykiatri (ROP)
  • 2011 - 26 plasser HSØ, løpende avtale med årlige ytelsesavtalemøter. 10 plasser kommuner/bydeler. Større organisasjonsendring fra 2 avdelinger til 4 team
  • 2018 - Oppstart ny avtale, med 11 plasser innen TSB (Tverrfaglig spesialisert rusbehandling)
  • 2024 – Etter to avtaleutvidelser omfatter psykisk helsevern 32 plasser. 
Informasjonsfilm Skjelfoss psykiatriske senter

Lukas Stiftelsen har som formål å hjelpe mennesker gjennom sitt diakonale arbeid. Virksomheten skal bygge på det kristne menneskesyn, faglig kvalitet og en omsorg som også tar menneskets trosdimensjon på alvor.

- Fra Lukas Stiftelsens vedtekter